top of page
"Wat ik doe is belangrijk" 

Wat is het belang van opera voor kleine kinderen?

“Ik vind het belangrijk dat kinderen met opera in contact komen, want het is niet iets wat aanwezig is hun belevingswereld of specifiek op hen gericht in de media. Je hebt aan de ene kant van het spectrum K3 en dat is wel leuk voor de kinderen, maar dat is muzikaal heel arm, er is geen tegengewicht. 

 

Alles van grote componisten wat echt onze cultuur is, ons erfgoed, dat wordt bijna niet tot bij hen gebracht. Wat ook heel begrijpelijk is want opera is gewoon niet simpel, zeker niet voor kinderen omdat het zoveel barrières heeft. De taal bijvoorbeeld is er één van, het is bijna nooit in het Nederlands, het duurt ook vaak veel te lang voor hen, het is een ver -van –hun- bed -show, zeker in de huidige vorm zoals wij die nu kennen.

 

Op dat vlak is Fidelio zeer goed gemaakt nu. Er is drie kwartier van de muziek geselecteerd dus niet heel de opera wordt gebruikt en het is in het Nederlands en in spreektaal omgezet. Het is ook heel mooi opgebouwd voor de kinderen dus niet meteen beginnen met de grote stem, maar meer sprekend. Het wordt ook gebracht met vormen die ze kennen, bijvoorbeeld multimediaal of met poppenspel.

 

Ik vind het heel belangrijk dat het er is want sommige kinderen weten niet eens dat het bestaat. Niet enkel opera, zelfs theater kennen ze vaak niet. Achteraf is er een soort vragenrondje en dan hoor je vaak ‘is dit wel echt?’ of dan komen ze tijdens de voorstelling eens aan je kleed voelen om te kijken of jij wel echt bent.

 

Dan merk je dat er een grote disconnectie is bij die kinderen, dat ze niet altijd doorhebben dat dit echt is en niet op een scherm. Het leuke is dat er nu veel scholen komen kijken, dus je hebt een breed publiek.

Opera heeft altijd een oubollig karakter gehad geldt dat nog steeds?

Meer en meer begint opera haar weg te vinden naar tussenvormen van muziektheater en dat is toegankelijker, je merkt dat ‘de opera’ voor veel mensen nog steeds iets speciaal is. Dan gaan ze zich helemaal opkleden, terwijl je gerust in je jeansbroek kan komen.

 

Er zijn ook al veel veranderingen gemaakt, tegenwoordig zijn er Hollywood regisseurs die opera’s regisseren en de kostuums worden door Walter van Beirendonck gemaakt, het wordt dus meer en meer naar het hedendaagse getrokken, soms te veel vind ik, maar opera blijft voor veel mensen een drempel. Maar het wordt toegankelijk gemaakt door bijvoorbeeld opera op straat of muziektheater en dat is natuurlijk positief.

 

Veel van mijn vriendinnen willen graag naar een opera van mij komen kijken en dan denken ze dat het met grote kostuums en grote jurken  en veel make-up enz. zal zijn omdat dat eigenlijk gewoon is wat mensen willen! Dat is voor hen ‘den opera’.

bottom of page